Történelem BA tudnivalók

2009.12.10. 12:36

 

         A Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsészettudományi Kar történelem szakán, az ún. bolognai rendszerű alapképzés (BA) keretében a magyar és egyetemes történelmet 6 féléven keresztül, kronológiai rendben oktatjuk. Az oklevél megszerzéséhez 180 kredit szükséges. A képzés végén a hallgató záróvizsgán tesz tanúságot megszerzett ismereteiről, majd Történelem alapszakos bölcsész oklevelet kap.
 
        Az oktatás részben előadások formájában, részben az adott korszakban való elmélyülést és ismereteket segítő szemináriumokkal és forráselemző gyakorlatokkal történik, az alábbi tematikus felépítésben. Egyetemes történelem: őstörténet és ókori történelem, Európa a középkorban és a kora újkor időszakában, az új- és legújabbkor történelme, a közelmúlt és napjaink történelme. Magyar történelem: őstörténet és korai magyar történelem, a középkori Magyar Királyság történelme, Magyarország a kora újkorban, Magyarország történelme a 19–20. században. Latin nyelv tanulása 4 féléven keresztül kötelező (ez alól mentesít a latin érettségi vizsga).
 
         A szakmai képzést a történettudomány segéd- és rokontudományaiba való bevezető kurzusok egészítik ki (történeti földrajz, néprajz, régészet, művészettörténet, levéltár, muzeológia, művelődéstörténet). A történeti források olvasásához fontos latin nyelv oktatása két féléven keresztül folyik, de fakultációban lehetőség van további félévekre is. Az egyetem jellegéből fakadóan az egyháztörténet oktatása is a szakismeretek részét képezi.
 
Az általános képzés mellett a történettudomány egyes szakterületeibe az 50 kredit értékű specializációk keretében nyújtunk betekintést a hallgatóknak:
 
• környezet és tárasadalom specializáció
• politikai specializáció
• hadtörténet és fegyvertörténet specializáció
• egyház-; vallás- és művelődéstörténet specializáció
 
MA- kimenet :
 
Diszciplináris képzés:
A történész hallgatók 3 szakirány közül választhatnak:
 
• Politikai rendszerek, katonai konfliktusok 
• Vallás, egyház- és művelődéstörténet
• Gazdaság, társadalom és népességtörténet

Tanár:

 
 Történelemtanár
 
 

Történelem BA
Államilag finanszírozott ponthatár 2009-ben:373
Költségtérítéses ponthatár 2009-ben:293
Költségtérítés:160000 Ft/ félév
MA kimenet:Történelemtanár; Diszciplináris történelem (szakirányok: Politikai rendszerek, katonai konfliktusok; Vallás-, egyház- és művelődéstörténet; Gazdaság-, társadalom-  és népességtörténet)
Specilaizációk:Környezet és tárasadalom specializáció 
Politikai specializáció
Hadtörténet és fegyvertörténet specializáció
Egyház-, vallás- és művelődéstörténet specializáció
Érettségi követelmény:

történelem és

magyar vagy latin vagy egy idegen nyelv (angol vagy francia vagy olasz vagy német vagy orosz vagy spanyol)

A bejegyzés trackback címe:

https://karolisleszek.blog.hu/api/trackback/id/tr871588025

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása