A Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsészettudományi Karán 1994-ben indult az első nyelvi előkészítő évfolyam, 1995 szeptemberétől pedig a tíz féléves, egyetemi végzettséget adó tanárképes japán szakos képzés. A szakon tanuló hallgatók átlagos összlétszáma 150 fő.
Kezdettől fogva nagy hangsúlyt fektettünk a klasszikus értelemben vett filológiai profil mellett a magas szintű gyakorlati nyelvtudás megszerzését, valamint a mai japán társadalomra, gazdaságra, politikára, nemzetközi kapcsolatokra vonatkozó szakismeretek elsajátítását biztosító tantervi program kialakítására. Az új kétszintű képzési rendszerben 2006 szeptemberétől indult hat féléves keleti nyelvek és kultúrák alapszak japán szakiránya is ezt az elvet követi. Az alapszak tanterveúgy épül fel, hogy a bachelor szintű szakismeretek mellett felkészítse hallgatóinkat a mesterképzésben való eredményes részvételre is. Az ilyen irányú ismeretek elmélyítésére a szilárd alapokat nyújtó, rugalmas nyelvi képzésen túl elsősorban a részterületi specializációk – Japán irodalmi és nyelvészeti specializáció, Japán köztörténet és társadalomtörténet specializáció, Japánspecifikus multimédiaismeret specializáció – szolgálnak. A specializációk biztosítják emellett azt, hogy az alapszakot elvégző hallgatók olyan azonnal hasznosuló ismeretekkel is rendelkezzenek, melyek megkönnyítik elhelyezkedésüket. Ezt a célt szolgálja a Fordítói specializáció. A specializációkon kívül a japán szakirányú képzés a mesterképzést előkészítő szabadon választható szakmai tárgyakat is kínál hallgatóinak.
A Japán Oktatásügyi Minisztérium és a Japán Alapítvány ösztöndíjai révén, valamint az Oszaka Egyetem Idegennyelvi Karával és az Oita Egyetemmel kötött tudományos és együttműködési csereprogram keretében hallgatóinknak lehetőségük van rá, hogy japán egyetemeken részképzésben vegyenek részt, illetve a szak elvégzése után japáni posztgraduális képzés keretében szerezzenek doktori fokozatot.
A Japanológia Tanszék szervezésében minden tanévben indítunk 12 órás intenzív érettségi előkészítő japánnyelv tanfolyamot.
Tanszékünkön rendszeresen tartanak előadásokat és szemináriumokat neves japán vendégprofesszorok.
A Tanszék lexikográfiai műhelyében az Oszakai Idegennyelvi Egyetem Magyar Tanszékének és a Budapesti Gazdasági Főiskola keleti szakcsoportjának oktatóival együttműködésben készült el az első korszerű japán-magyar szótár.
A Japán Alapítvány megbízásából a Japanológia Tanszék bonyolítja le a közép-európai országok számára évente szervezett négy (2010-től öt) fokozatú nemzetközi japán nyelvvizsgát.
2004-ben a Károli Gáspár Református Egyetem Tanszékünk nyerte el a Japán Kormány Kulturális Támogatását. A támogatásnak köszönhetően képzésünkben kiemelt helyet kap a multimédiás eszközökre épülő kutatás és oktatás.
A japán kultúrával való közvetlen, élményszerű találkozást teszik lehetővé egyetemünk hallgatói számára az ikebana és kalligráfia foglalkozások.
Az elhelyezkedési lehetőségek széles skálán mozognak: az alapszakhoz kapcsolódó specializációkkal (fordítói specializáció, multimédiaismeret specializáció) bővített japán szakirányú végzettséggel japán érdekeltségű vállalatoknál, az Egyetemünkön, illetve más felsőoktatási intézményekben szerezhető különböző kiegészítő képzések révén a nemzetközi kapcsolatok szakértőjeként, a külkapcsolatokkal foglalkozó intézményekben, a diplomácia terén vagy a média-foglalkozásokban; a KRE BTK Idegen Nyelvi Lektorátusán folyó japán szaknyelvi képzést is nyújtó idegenvezető- és hosztesz felsőfokú szakképzés révén a japán szakirányú képzés kiegészítéseként szerezhető programszervezői, illetve tolmács végzettséggel egyebek közt az idegenforgalom területén lehet nagy számban elhelyezkedni.
Az alapképzésre épülő diszciplináris japanológia mesterszak akkreditációja megtörtént (az első évfolyam 2009 szeptemberében kezdte meg tanulmányait), a tanári mesterszak japántanár szakképzésének akkreditációja folyamatban van. A mesterképzésben tanári diplomát szerezni kívánó hallgatóinknak lehetőségük nyílik a japán nyelv tanítására az oktatás valamennyi szintjén, középiskolában, főiskolán vagy egyetemen, illetve a népszerű nyelviskolák és a kiterjedt magánoktatási hálózat japán tanfolyamain.
Tanszékünkön jelenleg 11 főállású és 4 óraadó oktató tanít, kutatási területük lefedi a japanológia szinte valamennyi részterületét, széles tantárgyi választékot biztosítva ezáltal hallgatóinknak.
A Japanológia Tanszék kiadványai: Nihongo soho (The Japan Foundation, 1981.) Japán nyelv alapfokon – nyelvtani magyarázatok (magyar kiadás) 1997; Folia Japonica Budapestinensia No. 1. 2001.; Folia Japonica Budapestinensia No. 2. 2003., Japanisztika konferenciák a Károli Gáspár Református Egyetemen. Budapest: Károli Gáspár Református Egyetem, konferenciakötet, 2007, 2009; Ismerjük meg Japánt! Bevezetés a japanisztika alapjaiba, Eötvös Kiadó, 2009.
Részletes információk: Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsészettudományi Kar Japanológia Tanszék 1088 Budapest, Reviczky u. 4. Tel: 318-5915, 483-2865, 483-2866 Fax: 483-2866, e-mail: krebtjap@kre.hu / krejapantanszek@gmail.com web: www.kre.hu / www.japantantanszek.hu

 

 

 
Keleti nyelvek és kultúrák BA
Államilag finanszírozott ponthatár 2009-ben:433
Költségtérítéses ponthatár 2009-ben:391
Költségtérítés:170000 Ft/ félév
MA kimenet:Diszciplináris Japanológia
Specializációk:Japánspecifikus médiaismeret - Japán irodalmi és nyelvészeti specializáció
Japánspecifikus médiaismeret - Japán köztörténet és társadalomtörténet specilaizáció
Fordítói specializáció
Érettségi követelmény:magyar vagy történelem és
arab vagy újgörög vagy angol vagy francia vagy latin vagy olasz vagy német vagy orosz vagy spanyol vagy japán

 

A bejegyzés trackback címe:

https://karolisleszek.blog.hu/api/trackback/id/tr371587930

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

El Sastre 2009.12.12. 13:13:20

Sziasztok! A táblázattal kapcsolatban lenne kérdésem. Az érettségi követelménynél megadott tantárgyaknál az felső négyszög miért van kihúzva? Így csak nyelvek vannak megadva. Úgy tudom, a szakra való bejutáshoz magyar vagy töri és egy idegennyelv kell. A nyelveknél viszont nincsen feltüntetve a japán nyelv, pedig én abból szeretnék érettségizni. :S Köszönöm a választ :) :) :)

dottya 2009.12.12. 15:01:27

Szia! Én úgy tudom, japánból is érettségizhetsz természetesen, a fölső cucc nem tudom miért van kihúzvan..

kérdéseim:

1.a specializációkat, ha összejön az ember felvételije, melyik évtől kell/lehet /ajánlott felvenni?
Összesen hány darab felvétele lehetséges? Továbbá mennyit lehet "bírni" egyszerre.

2. ha esetleg veszek fel minort, vehetek fel specializációt is? A kettő mennyire üti egymást? (nem feltétlenül japán tanári szakhoz, csak úgy...)

3. Valaki olyanhoz, aki úgy kezdte el ezt a szakot, hogy semmit nem tudott japánul, mint én sem...-__- sajna...
Mik a tapasztalataid? Tanácsod?

Előre köszönöm a válaszaitokat, ide/e-mailomra: dottya5@freemail.hu :)

KRE-BTK-HÖK 2009.12.12. 16:16:04

@El Sastre: Jogos, amit írtál, természetesen jó a japán nyelvvizsga is és kell töri vagy magyar is. Javítom a táblázatot, így már jó lesz.

KRE-BTK-HÖK 2009.12.12. 16:36:36

@dottya: Ha nem haragszol, ide válaszolunk, mert jók a kérdéseid és másnak is hasznos lehet a válasz, légyszi majd jelezz itt vissza, hogy elolvastad, mert ha nem jelzel vissza keddig, akkor elküldöm e-mailben is!

1. A minor vagy specializáció kérdéséhez itt egy link:
karolislettem.blog.hu/2009/09/09/minor_vagy_szakirany_specializacio_nem_kell_valasztanod
Itt leírtuk még az ideieknek, hogy mit is lehet tenni. Specializáció általában a későbbi években (3. félévtől vagy 5. félévtől van), ez szakfüggő, Japánon 3 félévtől, tehát csak másodévtől van spec. Fel lehet venni több specializációt (mint leírtuk a másik blogon, azért majd fizetni kell) de vigyázni kell az óraütközésekkel, meg az elméd épségével, mert több lovat egy fenékkel megülni nagyon nehéz.
2. Minor és több specializáció biztos, hogy nem működik, ha csak nincs ilyen idővisszatekerőd mint Hermionenak. Egy specializáció és egy minor már kezelhetőbb. Az én szakomon nem specnek hanem szakiránynak hívják azt amiről beszélünk (nem azonos, de hasonló a kettő és most nem terhellek ennek a kifejtésével) és nekem van minorom is. Ha 3 éves minort csinálsz, az egész kezelhető, ha 2 évest az már erőltetett menet. Én idáig kitűnő vagyok, de ez a félév már tuti nem lesz az, most lett sok a főszak+szakirány+minor kombó. De megcsinálni meg lehet és nem fogok átkerülni költségesre, mert annyira nem lesz rossz az átlag. A kérdés kifejtését a harmadikban folytatom.
3. Minden évben vannak olyanok, akik 0 japántudással jönnek. Nekik felzárkóztató órák vannak pluszba meg általában különtanárral nyomják (felsőbbévesek is szívesen segítenek, vagy akár különtanárkodnak is). Ami biztos, meg lehet csinálni, de lehet, hogy ebben az esetben nem kellene erőltetni a főszak+minor+specilaizációt. De a minorra majd úgyis akkor kell jelentkezni, amikor elkezdődik az év, úgyhogy a tanácsom a következő: gyere hozzánk japán főszakra, a specializációt mindenképp csináld majd, mert az teszi teljessé a diplomádat és vegyél fel nyugodtan minort is, ha nem megy, legfeljebb leadod és kész. Remélem sikerült mindent megválaszolni, ha nem, nyugodtan írj újra. Sok sikert a felvételihez!

Üdv: Tálib a HÖKből

El Sastre 2009.12.12. 19:15:49

Köszönöm a választ!!
süti beállítások módosítása